"Gracanica" Serbian Orthodox Church

1960 Meldrum Road ~  Windsor  Ontario 

Наша Црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице

      Празник Успења или уснућа Пресвете Богородице обележава њену смрт , васкрсење , и слављење мајке Христове . Да нам помогне у нашој припреми празника, претходи нам две недеље поста . Као и код Рођења Пресвете Богородице ( 8. септембар / 21) и празника Улазка Богородичног у храм ( новембар 21/Децембер 4 ) , тако и Празник Успења Пресвете Богородице произлази из традиције Цркве .

     Пресвета Марија је умрла као и сви људи што умиру због првородног греха . Црква сматра да је Пресвета Марија морала да буде спасена од Христа да би се и сви ми спасили од суђења , патње, и смрт овог света . Пошто је она умррла , Христос је узвисио као " мајку живота " и она учествује у вечном животу раја који је припремљен и обећан за све оне који " слушају реч Божију и држе је . " ( Лука 11:27-28 ) Најзад , ми славимо чињеницу да је оно што се десило са Пресветом Маријом десиће се и свима који живе светим животом у послушности и љубави .

          Важно је споменути да не постоје свети земаљски остаци Пресвете Богородице . Њихово постојање никада није поменуто током историје . У једном тренутку у Цариграду је био центар ходочашћа , где су се поклонили појасу и покрову Богородичном .
 
Преузето из Православне цркве, том 2: богослужење, о.Томас Хопко 

Традиције Цркве

       Након Педесетнице ,Богородица је остала у граду Јерусалиму ,за утеху младе хришћанске заједнице . Она је живела у кући са пресветим апостолом Јованом , касније и јеванђелистом . О времену њене смрти (традиција наводи да је у својим раним педесетим годинама преминула ) многи од апостола били су расути по свету проповедајући Јеванђеље . Сви Апостоли сем апостола Томе су чудесно дошли Пресветој Богородици донешени на облацима .

          Док су стајали око њеног кревета , она предаде дух Господу и Исус сиђе с неба , узимајући јој душу у наручје . Апостоли су певали химне сахране у њену част и тако њено тело ставили у гробницу у близини Кедрона Гетсиманијиског . Када је један јеврејски човек покушао да прекине ову свечану поворку ,анђео Господњи је дошао и казнио га одсецањем руку, које су касније излечене.

          Апостол Тома је стигао трећег дана и пожелео да види Богородицу последњи пут . Они су открили празан гроб . Црквено предање говори да је Богородица васкрсла телесно и узет на небо, исту награду коју очекују сви праведници последњег дана .

О икони

         Богородица је приказана на одру сахране .

          Христос , стоји иза Богородице.  Њен син, који је дошао да прими душу своје мајке. Он држи у левој руци новорођенчета у белом , који симболизује душу Богородице , Христос са одором беле боје и појављује се са ореолом ( издуженим ореолом ) приказује Светлост Његовог Божанства .

          Апостоли су приказани на обе стране како стоје на одру , групу лево предводи Свети Петар, који стоји на челу одра, групу са десне стране предводи свети апостол Павле , који стоји у подножју одра .

           Испод одру је  Антониус јеврејин , који је покушао да поремети поворку, био је кажњен , али се касније покајао за своје грехе и прихватио хришћанство и крстио.