Very Rev Fr. Milan Jovanovic

"Gracanica" Serbian Orthodox Church

1960 Meldrum Road ~  Windsor  Ontario 

MUSEUM DINNER AND MOVIE NIGHT
Premier of Documentary Film "Kings Army"  - May27, 2016 

"Kraljeva vojska"
Scenario i rezija: Zoran Kljajic
Montaza: Meg Roberts
Consulting: Bob Brkovic
Likovna obrada: NeDa Studio
Proizvodnja: Aleksandar Media
U filmu ucestvuju: Zarko Vucinic, Anka Obradovic, Milorad Gacesa, Milan Keca, Andja Stipic, Danica Pavlica, George Dobric, Gruja Stevanov Lala, Soka Diklic

Museum Board Member, Zoran Kljajic has spearheaded a project which is close to wrapping up, "Kraljevska Vojska" (Kings Army) about post WW2 immigrants, their stories of why they had to leave Serbia and their experience in Canada. 

The movie will premiere on Friday, May 27th at the Serbian Centre.

Dokumentarni video projekat: Kraljeva vojska  "Kraljeva vojska" predstavlja svojevrsnu hronologiju secanja "dipijevaca" (displaced people) koji su u sumrak Drugog svetskog rata, predali oruzje i prebegli u Italiju.  Ovo je prica o stradanju njihovih porodica, o ratnim zlocinima nad srpskim stanovnistvom i o danima provedenim u italijanskim logorima.  Ovo je takodje prica i o neizvesnom putu do slobode, na kojem ce se ukrstiti sudbine ljudi koji su izgradili ono sto danas predstavlja srpsku zajednicu u Windsor-u.

Dokumentarni film je autorsko delo dugogodisnjeg novinara Zorana Kljajica i delom je finansiran sredstvima Muzeja srpske bastine iz Windsor-a (SHM), i Ministarstva za kulturu vlade republike Srbije.  Film ce se pojaviti u "freeshare" formatu za besplatno preuzimanje na internet stranici muzeja, www.serbianheritagemuseum.com pocetkom proleca 2016.